INFO OM SOMMARKOLLO 2025 KOMMER UNDER HÖSTEN 2024.
HÄR LIGGER INFO OM SOMMARKOLLO 2024 KVAR FÖR ATT NI SKA SE HUR DET SETT UT TIDIGARE.
Ämnen & lärare på Kulturskolornas sommarkollo 2024
De lärare som kommer leda verksamheten på kollot är anställda på en musik- eller kulturskola i Skåne eller har vana av kolloverksamhet. De har särskilt sökt sig till kollot för att de brinner för sitt ämne och ser fram emot att jobba med ungdomar från hela Skåne.
Innan kollot kommer lärarna i respektive ämne bjuda in de elever som ska vara med på kollot till ett digitalt möte. Då kommer ni tillsammans kunna prata kring upplägget av kurserna för att se vad som går att påverka till detta års kollo.
Musik
I Musik kan du i år välja mellan två spår. Antingen tar du plats i en ensemble där stråk- och blåsinstrument samt slagverk bejakas. Där har läraren med färdiga låtar som ni spelar. Ni kan få välja lite mellan låtarna och ni har en del valmöjligheter kring stämmor, solon, arr och sådant. Men det är färdiga låtar som läraren kommer med. Vi kommer att ha två sådana grupper med ca 10 deltagare i varje.
Det andra alternativet är att ni skriver helt egna låtar, med eller utan text/sång. Det blir två grupper med ca 5 deltagare i varje – och en lärare som går mellan de två grupperna och hjälper till.
Om du tycker båda alternativen låter kul så kan du kryssa i det vid anmälan och vi placerar dig där det finns plats i en grupp.
Anna Forsvall Lundmark:
Cellist och erfaren lägerledare som älskar rytmer och stråkorkester. Undervisar i cello, orkester och afrikanskt slagverk på kulturskolor. Har under de senaste 20 åren arrat låtar från topplistorna (rock, pop och filmmusik) för stråk, slagverk och piano.
Micke Roos:
Micke jobbar sedan 1996 på kulturskolan i Motala. Han undervisar i alla brassinstrument men spelar helst trombon. Det stora intresset inom musiken är att arrangera och skapa, helst med en dator och en kopp kaffe.
Lovisa Thurfjell:
Sångerska, gitarrist och låtskrivare som under många år spelat i band och har även drivit ett eget soloprojekt. Hjärtat bankar hårdast för att spela rock, pop, punk och visor.
Kolla gärna in banden Tiger Bell och Hundmänniska som Lovisa medverkat i.
Teater
På teaterkursen på årets sommarläger kommer du som teaterelev arbeta tillsammans med två erfarna och välutbildade teaterlärare.
Vi kommer fördjupa oss i grundläggande drama- och teaterövning utifrån improvisation, berättande och text. Vi kommer arbeta med skådespelarens arbete med kropp, röst, föreställningsförmåga, koncentration och scenisk gestaltning. Och som vanligt inom teatern tar vi oss an den här uppgiften på ett nyfiket, undersökande, lekfullt sätt där allas känsla av trygghet i gruppen – och med varandra- är grunden.
Så klar kommer du få stå på scenen och ta emot applåder. Vi visar upp det vi gör för varandra, men vi kommer även få tillfälle att visa upp för de andra lägerdeltagarna.
Det är vår dagar som vi skapar tillsammans. Och vi ledare kan faktiskt redan nu lova att du kommer lära dig massor, utvecklas men främst av allt ha roligt och skratta mycket!
Petra Lindblom:
Jag arbetar med teater, som skådespelare, undervisare, manusförfattare och har gjort det hela mitt liv. När jag var 7 år var jag på en rolig föreställning på Malmö Stadsteater och då bestämde jag mig för att jag ville arbeta med teater, men jag sa det inte till någon, eftersom jag var lite blyg. Ändå blev det så! Teater är liv och energi för mig, en plats där känslor, impulser och ens fantasi kan få komma till uttryck i samspel med andra människor. Just det, att arbeta i grupp och med lek, och att det i teater går att leka inte bara om roliga saker, men också om sånt som är allvarligt, är nog det jag älskar mest med teater. I juni ser jag fram emot att träffa er och ha roligt med teater tillsammans, med lek och allvar.
Caroline Arlestål:
Jag har alltid lekt och lekt och längtat efter att uttrycka den jag är. Det gjorde att jag valde att bli skådespelare och teaterlärare. Jag jobbar som teaterlärare på Kulturskolan i Eslöv och i Burlöv. Jag kommer ihåg mitt första sommarläger hur jag låg på överslafen i våningssängen och fnittrade med mina rumskompisar, hur jag sista dagen på lägerveckan stod på scenen och mamma och pappa satt i publiken. Jag mins hur jag på slutet av sommaren åkte tåg själv för första gången, för att hälsa på min nya bästa kompis från sommarlägret. Nu ska jag på läger igen. Men inte som elev utan som lärare. Jag hoppas att jag får vara med och ge er lika fina minnen av att vara på läger som jag själv har.
Konst
Konsten på kollot blir ett experiment med bild, ljud och ljus. Utgångspunkten för konsten på lägret blir att experimentera med projicering av bilder. På en scen ska något som vi redan ritat eller målat, eller som vi i stunden ritar, visas upp stort tillsammans med ljud, ett beat eller musik. Vi börjar med uppvärmningsövningar där vi enskilt ritar av olika objekt, kroppar och rum. När vi sen går över att jobba med projiceringar och ljud gör vi det parvis eller i grupp. Tänk gärna ut favoritlåt och bästa ljudeffekten. Det är bra om du tycker om att leka stort och pröva dig fram för att lyckas med något annat än vad du visste var möjligt.
Åsa K Persson
Jag är en konstnär och konstpedagog som älskar färg och hur de kan skapa stämningar. För tillfället jobbar jag som samordnare av kultur i kommunen och projekt på Eslövs Kulturskola. Jag gillar att utforska och experimentera med alla ämnen som finns på en kulturskola. Under de senaste åren i Eslöv har vi skapat föreställningar där konstelever och filmelever fått plats på scenen när orkestern spelat.
Projektgruppen
Magnus Rydlöv:
Musiker, musiklärare och chef i Kulturskolan Skurup. Spelar flöjt, klarinett, gitarr mm. Skriver låtar. Han har på senare år ordnat fler stora läger för unga inom musik och cirkus. Anser att läger och kollo är bästa sättet att skapa ett flow, sammanhang, fina minnen och relationer.
Anja Liabäck:
Jag är flöjtist och jobbar som musiker, flöjtlärare, ensembleledare och chef. Jag har i mer än 20 år jobbat på kulturskolan i Lund och på Lars-Erik Larssongymnasiet. På kulturskolan i Svalöv är jag nu rektor, och är därför värd för kollot i år. Älskar att möta unga i deras driv, energi och konstnärlighet. Har aldrig provat kollo, men det bara måste vara bra!
Robin Duvald:
Robin är enhetschef på musikskolan i Bromölla. Förutom det så undervisar han på slagverk, jobbar som musiker samt samordnar Skapande Skola åt grundskolan. Har jobbat 25 år på olika kulturskolor och utöver sitt arbete spelar han i storband.
John Bjerkert:
John har jobbat med det mesta inom kulturskola. Först som slagverkspedagog och ensembleledare sedan som projektledare och chef. Nu samordnar han Skånes musik- och kulturskolor i projektet ”Regional kulturskola Skåne”. John har ett stort pedagogiskt intresse och har sin bakgrund som bandmusiker i diverse pop- rock och jazzorkestrar.
Bella Tinghammar:
Bella har sitt hjärta i konsten och i att skapa sammanhang för många att mötas. Har arbetat som konstlärare och som chef på kulturskola och arbetar nu i projektet Regional Kulturskola Skåne.
Alla vuxna som deltar i kollots organisation har visat godkända utdrag ur belastningsregistret