I cirkusundervisning tränas tillit, balans, styrka och smidighet men även vana och mod att uppträda. Samarbete och ansvarskänsla utvecklas, vilket är nödvändigt mellan cirkusartister.
I Skåne finns det cirkusundervisning på sju kulturskolor, du ser vilka längre ner. Dit kan du söka om du bor i någon av de kommunerna. Men det är flera kulturskolor som erbjuder cirkusworkshops på loven så håll ögonen
öppna för att se vad som händer där du är!

Cirkuseleverna är våra framtida cirkuslärare! Under 24/25 driver kulturskolorna i Lund, Skurup och Simrishamn ett pilotprojekt där de testar ett koncept i mentorskap där äldre cirkuselever tillsammans med sina lärare undervisar yngre elever och har ett extra fokus på anpassningar i undervisningen. Detta med stöd från Region Skåne och Kulturrådet.

Regional Kulturskola Skåne har under 2023 och 2024 haft Anneli de Wahl anställd som cirkusutvecklare. Anneli har jobbat med cirkus som producent, pedagog och artist i många år, bla inom Clowner utan gränser. I sitt uppdrag för Regional Kulturskola Skåne har Anneli jobbat tätt tillsammans med elever, pedagoger och chefer och tagit fram ett årligt cirkuskonvent för alla cirkuselever i Skåne, etablerat kontakt med regionala och nationella företrädare inom cirkusen, utvecklat pilotprojektet i mentorskap och arbetat fram handboken Arbetsmiljö och säkerhet för cirkuspedagogisk verksamhet på kulturskolan. Med stöd från Region Skåne och Kulturrådet.

Det är med stor glädje Regional kulturskola Skåne kan dela den efterlängtade handboken – läs den via länken:
Arbetsmiljö och säkerhet för cirkuspedagogisk verksamhet på kulturskolan

Handboken är ett övergripande dokument som tar upp de viktigaste aspekterna för en god arbetsmiljö och säker cirkusträning utifrån de cirkuspedagogiska verksamheterna på Skånes kulturskolor idag. Vårt mål är att handboken ska vara en bra guide i arbetsmiljö- och säkerhetsarbete för de aktörer som har eller vill starta upp cirkuspedagogisk verksamhet. Det finns många olika aspekter att förhålla sig till och vi hoppas att handboken ska generera konstruktiva samtal inom den egna verksamheten.

Handboken är en del i ett arbete som fortsatt behöver analyseras, fördjupas och konkretiseras. Vi ser fram emot att följa hur handboken kommer att användas och välkomnar reflektioner om hur den kan fördjupas och utvecklas.

Största möjliga rörelseglädje önskar vi alla!   Anneli De Wahl Cirkusutvecklare 2023-2024